Dalslands miljö- och energikontor söker åtgärdssamordnare övergödning

DMEF logotyp

Dalslands miljö- och energikontor

Åtgärdssamordnare övergödning

Kommun: Mellerud

Omfattning: Heltid
Varaktighet: Tillsvidare
Anställningsform: Tillsvidare- eller tidsbegränsad anställning

Kvalifikationer

Utbildning

Krav

  • Eftergymnasial utbildning två år eller längre

Kompetenser

Meriterande

  • Agronomexamen
  • Växtodling, lantbruk
  • Vattenvård
  • Ekologi
  • Projektledning, erfarenhet

Körkort

Krav

  • B

Om jobbet

I Dalsland har vi samlat miljöorganisationen i ett gemensamt miljö- och energiförbund som verkar på uppdrag av Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda och Melleruds kommuner. Organisationen består av en förbundsdirektion, en miljö- och energinämnd samt ett miljö- och energikontor.

Dalslands miljö- och energikontor består av 25 kompetenta och engagerade medarbetare som arbetar miljömålsinriktat och under stort eget ansvar. Förvaltningen arbetar med såväl myndighetsfrågor som strategiska frågor. Vi samverkar också aktivt med kommunerna i deras planeringsprocesser. Vi erbjuder inspirerande arbetsuppgifter, gemenskap och trevliga kollegor. Hos oss har du flexibel arbetstid, friskvårdsbidrag, nära till naturen och goda kommunikationer. Placeringen av den aktuella tjänsten är på vårt kontor i Mellerud. Många pratar om hållbarhet men vi arbetar med det varje dag. Vill du vara med?

Dina arbetsuppgifter

Du kommer arbeta som åtgärdssamordnare i vårt projekt; LEVA-minskad övergödning på Dalboslätten, tillsammans med vår kommunekolog. Du kommer också ingå i projektets arbetsgrupp tillsammans med vår kommunekolog och kommunekologerna på Miljö- och byggnadsförvaltningen i Vänersborgs kommun som medverkar i projektet. Det kommer även finnas möjlighet att i viss omfattning arbeta på deras kontor.

Du kommer också att ingå i vår strategiska arbetsgrupp med vår kommunekolog, våra två energi- och klimatstrateger samt vår miljöstrateg. Våra strateger arbetar med hållbarhetsfrågor inom bl.a. energi- och klimatområdet, samhällsplanering, mark- och vattenanvändning och naturvård. Vårt arbete sker i samverkan med våra värdkommuner och externa aktörer.

Om projektet

Projektet är ett av 20 pilotprojekt i landet och ingår i Havs- och vattenmyndigheternas och Länsstyrelsernas regeringsuppdrag; ”Pilotområden mot övergödning” och ”Förstärkt lokalt åtgärdsarbete mot övergödning”. Projektet finansieras av bl.a. medel från LOVA (lokala vattenvårdsprojekt). Projektet påbörjades 2019 och arbetet har drivits av en åtgärdssamordnare. Från och med 2021 är projektområdet utökat till att omfatta hela Dalboslätten och därmed finns behov av att anställa ytterligare en åtgärdssamordnare som kan arbeta inom projektet. Nuvarande projekt pågår till och med 2027-12-31.

Åtgärdssamordnarens uppgift är att tillsammans med de lokala lantbrukarna och andra aktörer, skapa förutsättningar för åtgärder som minskar övergödningen till vattendrag samtidigt som en kostnadseffektiv livsmedelsproduktion kan bedrivas. Exempel på åtgärder är strukturkalkning, fosfordammar, våtmarker, skyddszoner, tvåstegsdiken, rensning av diken mm.

Du kan läsa mer om projektet på följande platser:

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som har relevant universitets-/högskoleutbildning inom miljö och/eller lantbruksområdet. Relevanta utbildningar kan vara: agronom, växtodlingsprogram, naturvårdsingenjör, miljövetare eller biolog.

Tjänsten förutsätter att du har goda kunskaper kring lantbrukets förutsättningar i att bedriva livsmedelsproduktion.

Det är meriterande om du har erfarenhet från arbete med lantbruksrelaterade frågor inom växtodling/växtnäring och/eller vattenvårdsrelaterade frågor.

Vi ser det också som meriterande om du:

  • är van vid att arbeta i processer och projekt
  • har erfarenhet av arbete med övergödningsproblematik
  • har erfarenhet och/eller utbildning i GIS

Tjänsten förutsätter att du kan ta egna initiativ, kan arbeta självständigt men också har en god samverkansförmåga. Eftersom du kommer att samverka med många olika aktörer behöver du vara utåtriktad och kommunikativ. Du bör också vara lyhörd, ha en god analytisk förmåga och vara en bra problemlösare. Det är också viktigt att du har förmåga att driva projektet framåt, är strukturerad samt kan uttrycka dig väl i tal och skrift. Vi förutsätter att du har god IT- och datorvana och kan hantera Officepaketet i ditt dagliga arbete.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Övrigt

Tillträde enligt överenskommelse. Vi ser gärna att du bifogar ett personligt brev samt CV till din ansökan.

För att påskynda rekryteringsprocessen kan vi komma att genomföra rekryteringen innan ansökningstidens utgång. Vänta därför inte med att skicka in din ansökan.

Dina personuppgifter kommer att användas för att administrera din ansökan.

Vi undanber oss vänligt men bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Om anställningen

Lön

Lönetyp: 

Fast månads- vecko- eller timlön

Var ligger arbetsplatsen?

Kyrkogatan 5
464 30 MELLERUD

Arbetsgivaren

Dalsland Miljö- och Energiförbund
https://www.dalsland.se

Kontakt

Kontaktpersoner

Fackliga kontaktpersoner

Sök jobbet

Ansök senast 5 decmber

Ansök via mejl

Mejla din ansökan till kansli@dalsland.seSidan uppdaterades 2022-11-17