Gratis WiFi i Dals-Ed

Publicerad 2022-12-29
WiFi-symbol, Kommunvapen

Dals-Eds kommun erbjuder nu gratis WiFi till sina invånare och besökare på publika och populära platser.

I dagsläget täcker WiFi följande platser:

Järnvägsstationen, busstationen, torget, biblioteket, konstgräsplanen och bollhallen vid Hagaskolan.

Att vi nu kan erbjuda WiFi4EU är ett initiativ från EU-kommissionen som ska hjälpa kommuner att låta sina invånare och besökare kunna komma åt wifi på offentliga platser. Initiativet syftar till att förbättra tillgången till internet runtom i EU.

Tanken är att skapa ett nätverk av offentliga wifi-nät för invånare och besökare i kommuner i hela EU. WiFi4EU-näten är helt gratis att använda. Kommunerna får inte ta betalt under den treårsperiod som bidragsavtalet gäller, varken direkt eller genom intäkter från reklam eller datainsamling. För närvarande är det 136 kommuner i Sverige som ansökt om detta bidrag.

I Dals-Eds Kommun heter nätet ”WiFi4EU” så att man lätt känner igen nätet var man än är. Första gången du ansluter dig kommer du till en inloggningssida (en s.k. infångstportal). Du loggar in med två klick. När du har kopplat upp dig är det bara att börja surfa med WiFi4EU. Efter det att du loggat på nätet så är du påloggad under en 4-timmarsperiod, och skulle du fysiskt röra dig utanför och tillbaka igen så kommer du inte att behöva logga in igen. Efter denna 4-timmarsperiod loggar du enkelt in igen.

Vi hoppas med detta underlätta för såväl invånare som besökare i Dals-Ed.