Sorteringsguide


Matavfall lägger du i det bruna kärlet

Matavfall brunt kärl
Du ska enbart lägga matavfall i det bruna kärlet. Alltså inga glasspinnar eller plast på gurksnutten i matavfallspåsen. Du kan använda vanliga plastpåsar men du ska inte lägga plast i matavfallet som du lägger i påsen. På anläggningen som tar emot matavfallet sorteras påsen som det kommer i till brännbart och innehållet i påsen till en rötgaskammare. Om produktionen av biogas ska fungera måste det vara enbart matavfall i matavfallspåsen. Var noga med att knyta dubbelknut på plastpåsarna!

Restavfall lägger du i det gröna kärlet

Restavfall grönt kärl
I det gröna kärlet lägger du det som blir över när du har sorterat ut förpackningar av plast, glas, metall och papper samt tidningar och matavfall. Knyt dubbelknut på plastpåsen. Det som inte går att lägga i en plastpåse lämnar du på ÅVC, återvinningscentral.

Förpackningar av glas, plast, papper och metall + tidningar

Förpackningar av glas, plast, papper och metall + tidningar
Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB som ansvarar för insamlingen av förpackningar och tidningar. Därför ska inget annat lämnas i återvinningsstationen. Lägg inte heller kuvert i återvinningsstationens tidningsinsamling, dem lägger du i stället i restavfallet i det gröna kärlet.

Återvinningsstationer:

Ed:

Mitt emot Gröne Backe campingplats, Södra Moränvägen, vid Karlssons varuhus parkeringsplats, Industrigatan 8.


Nössemark:

Vid Nössemarks sågverk.

Farligt avfall

Gå till sidan Farligt avfall
Farligt avfall kan även lämnas kostnadsfritt på miljöstationen. T.ex. oljor, lösningsmedel, färg, bilbatterier med mera.

Miljöstation:

 Onsöns ÅVC.
Hos ÅVC kan du även lämna möbler, uttjänta vitvaror, elektronik, kläder, plast, överblivet eller gammalt byggmaterial samt trädgårdsavfall. Du kan också lämna asbest, järn, porslin och impregnerat trä hos ÅVC.

Läkemedel

Gå till sidan Farligt avfall
Läkemedel är också farligt avfall, men det lämnar du på Apotek Hjärtat, Magasinsgatan 10 i Dals-Ed. De tillhandahåller även kanylburkar.

"Sortera rätt" på sopor.nuSidan uppdaterades 2022-02-28