Hoppa till innehållet
2011-03-31

Antikrundan till Ed i september!

Knut Knutsson
Knut Knutsson har varit med i programmet sedan 1989 och är en av Antikrundans stora profiler.

Antikrundan - ett av Sveriges absolut mest folkkära TV-program kommer till Ed. Vid den inspelningsrunda som SVT genomför sommaren 2011 har Ed i Dalsland blivit utvalt.

Ett team om ca 50 personer kommer att inta Stallbacken och värdera antikviteter, konst och samlarprylar. Antikrundan är ett av Sveriges populäraste TV-program och bygger på en programidé från engelska BBC

– The Antiques Roadshow. SVT genomför inspelningarna av programmet för tjugotredje året i rad. Den här sommaren besöker vi sex orter som blir tolv program - och allt spelas in på 14 dagar. - Då vill det till att förberedelserna är goda, säger producent Pernilla Månsson Colt, att besökarna har med sig roliga saker och att man har tumme med vädergudarna.

- Ett besök i Dalsland har stått på SVT:s lista över tänkbara platser i flera år – och nu har

vi valt att komma till Ed och hoppas att dalslänningarna är på hugget och kommer med mycket prylar till Stallbacken i Ed.

- Vi är ett 50-tal personer som reser ut på turné för att spela in Antikrundan. Det är ett sammansvetsat gäng där alla vet exakt vad som krävs för bygga upp spelplatsen från noll till fullfjädrad tv-standard på bara några timmar.

- Det är tufft men kul, säger Anne Lundberg som är inne på sitt 13:e år som programledare i Antikrundan.

– Det som känns lite extra spännande med Ed är närheten till grannlandet Norge. Hela gänget, med teknik, smink, producent, experter, programledare och inte minst alla förväntansfulla besökare har lika roligt varje år. Det märks i programmet och är kanske hemligheten med succén! Man kallar sig på skoj ”Det resande teater-

Peter Pluntky
Peter Pluntky i full färd med att värdera en gammal motorcykel.

sällskapet” och alla spelar sina roller utan manus eller repetitioner. Antikrundans mål är att ge alla en underhållande information om våra kulturföremål. Antikrundan vill väcka nyfikenhet på de föremål vi har omkring oss. Vem är det som har tillverkat? När gjordes eller tillverkades det? Vilket material föremålen är gjorda av? Marknadsvärdet för de saker som värderas kan vara lågt, men affektionsvärdet desto högre. Vi berättar även om försäkringsvärdet och det kulturhistoriska värdet.

Boka in lördagen den 3 september – då blir det Antikrunda i Ed.

Anne Lundberg och Pernilla Månsson Colt
Anne Lundberg och Pernilla Månsson Colt tycker att det ska bli spännande att komma till Ed, särskilt med tanke på närheten till grannlandet Norge.


Sidan uppdaterades 2015-03-24
Glöm inte att kryssa i rutan ovan innan du klickar på "Skicka" (skydd mot spamrobotar)