Observera att du befinner dig i nyhetsarkivet, och att denna nyhet kan vara inaktuell!

Flyktingar - så kan du hjälpa!

Publicerad 2015-09-17


Foto: EPA/Yannis Kolesidis

Den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget pågår. Dals-Eds kommun tar emot nyanlända och ensamkommande barn. Många Edsbor hör av sig och undrar hur man kan hjälpa till.

Har du bostad att hyra ut?

God man

Att vara god man för ensamkommande barn innebär att företräda barnet i både vårdnadshavares och förmyndares ställe. Sveriges kommuner och landsting har information vad det innebär att vara god man.

Särskild förordnad vårdnadshavare

När ett ensamkommande barn beviljas permanent uppehållstillstånd ska en särskilt förordnad vårdnadshavare utses. Sveriges kommuner och landsting har information vad det innebär att vara särskild förordnad vårdnadshavare.

Från 7 oktober 2015, varje onsdag är det språkcafé på Gamla Real kl. 18.00-20.00. Dit kommer de som behöver språkträna och du ger dem av din tid.

Bjuda någon på middag!

Detta kommer att introduceras på Kalas för alla den 19 september. Bjud hem en nyanländ familj eller ensamstående som vill öva sin svenska över en middag och bli bjuden tillbaka. Vill du veta mer så kontakta Monica Johannesson, via växeln Dals-Eds kommun, 0534-190 00.

Skänka pengar

Just nu tvingar krig och våld i Syrien och Irak miljontals människor på flykt. Desperata familjer riskerar sina liv i försök att komma till Europa för att ge sina barn en chans att överleva. UNHCR finns längs flyktvägarna för att ge skydd och nödhjälp. Sverige för UNHCR har 90-konto och följer svensk Insamlingskontrolls regler för insamlingsverksamhet. PG: 90 01 64-5 | BG: 90 0-16 45