Observera att du befinner dig i nyhetsarkivet, och att denna nyhet kan vara inaktuell!

Det store fallet - Invigning av Karl XII-utställning i Halden

Publicerad 2018-05-31

Det store fallet
Karl XII:s dödsmask. Foto: Bodil Andersson, Østfoldmuseene Halden historiske Samlinger

När Karl XII för andra gången vände sig mot Norge hösten 1718 var världens blickar riktade mot det svensk-norska gränsområdet. 35000 svenska soldater marscherade genom främst Bohuslän och Dalsland för den stora attacken på Fredriksten fästning i Halden. Fälttåget misslyckades när Karl XII föll vid Fredriksten.

När detta skedde hade krigstillstånd redan rått längs den svensk-norska gränsen i flera år. Ed var en viktig ort under denna period. Karl XII färdades ofta via Ed och Ed var tillsammans med Strömstad en av huvuddepåerna för de förnödenheter som krävdes för ett stort fälttåg.

På Fredriksten fästning i Halden öppnar nu två utställningar som berättar om denna period. I Det store fallet är Ed åter en av de platser som levererar material till Halden. Snickeriet på Returen har snickrat möbler som används som rekvisita i utställningen. Dessutom visas föremål - från Karl XII:s underkläder till monument - tillsammans med berättelser om hur det var att leva i ett krigsområde.

Karl XII:s sti är en utomhusutställning där besökaren möter personer i Karl XII:s liv. Stigen går från Halden torg till det nuvarande Karl XII-monumentet på fästningen.

Efter öppningsarrangemanget är Karl XII:s sti, är tillgänglig dygnet runt, året runt.

Det store fallet, 2 juni - 2 september: dagligen kl 11-16. 8 september - 16 december: helger kl 11-16.

Läs mer om utställningarna och öppningen: https://ostfoldmuseene.no/utstillinger-apner/

Under året kommer återkommande arrangemang för att uppmärksamma tiden och händelserna för 300 år sedan. Till de större hör:

  • FredrikshaldFest. Fyra dagar barockfestival 23-26 augusti med teaterföreställningar, som berättar om tiden, konserter med barockmusik, re-enactment av slag i Halden stad 1716 och Karl XII:s anfall 1718 och 1700-talsmarknad på torget.
  • Historieseminarium om året 1718 och tiden därikring i barockteatern Fredrikshalds Teater 6 oktober.
  • Historikerkonferens 10-12 december, vid Karl XII:s dödsdag enligt norsk kalender. Historiker från Danmark, Finland, Norge och Sverige vänder och vrider på vad som hände, varför det hände och hur det hände under det stora nordiska kriget. Återskapande av hur det kan ha sett ut vid Fredriksten när Karl XII föll en mörk och kall kväll.