Observera att du befinner dig i nyhetsarkivet, och att denna nyhet kan vara inaktuell!

Ny ranking: Företagsklimatet på uppgång i Dalsland

Publicerad 2020-09-24
Logo DEK Svenskt Näringsliv

Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda och Mellerud tar alla ett rejält kliv uppåt. Medan Åmål halkar neråt. Det står klart när Svenskt Näringsliv idag presenterar sin ranking av det lokala företagsklimatet i landets kommuner. – Resultatet är både välförtjänt och riktigt glädjande, konstaterar Anton Oskarsson, områdesansvarig Dalsland för Svenskt Näringsliv.

Idag presenterar Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i hela Sverige, varav 442 i Dalsland, fått ge sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner. I Dals-Ed har 72 företag svarat på enkäten

För Dalslands del är resultatet glädjande då totalt fyra av fem kommuner förbättrar sig jämfört med fjolåret. Endast Åmål, som i fjolårets undersökning förbättrade sig betydligt, halkar neråt.

– Just nu är frågor som handlar om företagens förutsättningar viktigare än någonsin – inte minst för landsbygden. Det gäller att kommunerna orkar vara uthålliga och fortsätter arbeta med att skapa bästa möjliga förutsättningar för det lokala företagsklimatet. Speciellt nu när vi ska ta oss ur coronakrisen, menar Anton Oskarsson, områdesansvarig Dalsland för Svenskt Näringsliv.

Enligt företagen så har Dals-Ed det bästa företagsklimatet bland Fyrbodals fjorton kommuner även under 2020 då man klättrar till plats 51, den bästa placeringen kommunen haft sedan 2008. Samtidigt förbättrar Bengtsfors sin rankingplacering för femte året i rad medan Färgelanda lämnar bottenplaceringar bakom sig och rycker upp sig till plats 188.

– Resultatet är både välförtjänt och riktigt glädjande! Det faktum att Dals-Ed har bäst företagsklimat i Fyrbodal även 2020 och att Bengtsfors fortsätter sin resa och klättrar för femte året i rad är ett tydligt bevis på att det lönar sig att göra företagsklimatet till en prioriterad fråga i en kommun. Det gör skillnad på riktigt för många företag, menar Anton Oskarsson.

Årets undersökning om det lokala företagsklimatet genomfördes till största del innan coronapandemin på allvar slog mot näringslivet. Sedan dess har många nya utmaningar uppkommit för både näringslivet och kommunerna.

– På sikt är det en överlevnadsfråga för landskapet. Bara genom att skapa goda förutsättningar för våra företag, och för framtida företagare, så säkerställer vi jobb och skatteintäkter. Därför tjänar alla på att förbättra företagsklimatet. Nu hoppas jag att kommunerna jobbar ännu hårdare och siktar ännu högre på rankingen, avslutar Anton Oskarsson.

Årets etta i rankingen är Solna. Bäst i Västra Götaland är Vårgårda på plats 3.
Kommun Rankingplacering Förändring
Dals-Ed 51 19
Bengtsfors 96 33
Mellerud 127 24
Färgelanda 188 79
Åmål 213 -26

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2020 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från företagare om företagsklimatet i den kommun där företaget har sin huvudsakliga verksamhet. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC. Hela rankinglistan hittas på www.foretagsklimat.se