2021

Observera att detta är arkiverade nyheter.

janfebmarsaprilmajjunijuliaugsepoktnov

Begränsningar i kommunens verksamheter

Publicerad 2021-12-29
Med anledning av det ökade smittoläget i vår kommun i kombination med nya förhållningsregler kan vi komma att få utmaningar med att bemanna verksamheten fullt ut. Det är inte bara covid som ställer till det för oss kommuninvånare utan även vanliga förkylningar, influensor och magsjuka.

Hållbarhetsåret 2022

Publicerad 2021-12-21

Dals-Eds kommun kommer under 2022 att fokusera lite extra på hållbarhetsfrågor. Vi kommer varje månad att fokusera på olika hållbarhetsteman med både interna och externa aktiviteter. Klicka på "Läs mer om Hållbarhetsåret 2022" för att se våra olika månadsteman .


Dalsland blir testarena för nya lösningar

Publicerad 2021-12-16
Dalsland blir testarena för nya lösningar som ska bidra till utveckling och omställning. Fullföljda studier och minskat utanförskap. Utbyggnad av digital infrastruktur. Fler jobb från stat och region. Testa nya lösningar för kollektivtrafik, näringsutveckling samt attraktivt boende. Det är målen i den stora gemensamma satsningen ”Det goda livet i Dalsland” som startar vid årsskiftet.

Viktig information gällande spridningen av covid-19 på Snörrums förskola

Publicerad 2021-12-08
Som ni vet har vi de senaste veckorna haft flera bekräftade fall av covid-19 på Snörrums förskola. Det är både pedagoger och barn som har blivit sjuka.
Efter samråd med Smittskydd Västra Götaland har huvudman beslutat att stänga förskolan i 5 dagar, förutom för de barn där båda vårdnadshavarna har samhällsviktiga tjänster och där man ej kan lösa omsorg på annat sätt. Datum för stängning är 2021-12-09 till 2021-12-13, d.v.s. torsdag, fredag och måndag har Snörrums förskola stängt.

Test av VMA (Hesa Fredrik) måndag 6/12 kl 15:00

Publicerad 2021-12-06
Den livsviktiga signalen signalen "Viktigt meddelande" kan vara ett livsavgörande hjälpmedel när människor ska varnas och informeras vid allvarliga händelser. Signalen kan till exempel utlösas vid bränder med stark rökutveckling, vid gasutsläpp, svåra oväder eller vid störningar i viktiga samhällsfunktioner. Signalen "Viktigt meddelande" testas fyra gånger om året via de varningsanläggningar som finns i de flesta städer och tätorter.

Internationella frivilligdagen 5 december

Publicerad 2021-12-03

Den 5 december varje år firas internationella frivilligdagen. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985 och syftet är att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt.
Ett stort Tack till våra frivilliga!


Dalslands familjehemsenhet söker ett jourhem

Publicerad 2021-12-01
Dalslands familjehemsenhet söker ett kontrakterat jourhem som har möjlighet att ta emot ett barn eller en ungdom mellan 7 och 18 år. Uppdraget kräver att en vuxen är hemma på heltid. Uppdraget ersätts genom arvode som utgår även när inget barn eller ungdom är placerad och en omkostnadsersättning som utgår vid placering.

Känner du någon som är extra utsatt vid en bostadsbrand?

Publicerad 2021-12-01
Ungefär 80 personer dör varje år i bostadsbränder i Sverige. Bland de som dör är äldre personer och personer med olika typer av funktionsnedsättningar överrepresenterade. Bostadens grundskydd räcker för de flesta, men inte för alla. Grundskyddet bygger nämligen på att den boende själv kan uppfatta en brand och utrymma. Om alla som har svårigheter med det får ett stärkt brandskydd, kan många liv räddas.

Marknadsundersökning kring bostäder

Publicerad 2021-12-01

Kommunstyrelsen har beslutat att genomföra en marknadsundersökning kring bostäder i Dals-Eds kommun. Urvalsgruppen kommer att bestå av 400 personer folkbokförda i kommunen inom åldern 50 + som kommer att intervjuas per telefon.


Vaccinationsbevis vid evenemang

Publicerad 2021-12-01
Från och med 1 december krävs vaccinationsbevis vid evenemang med mer än 100 personer. Detta gäller alla över 18 år. Vid Kulturskolans luciakonsert den 13 december samt vid dansshowerna den 18 december måste därför vaccinationsbevis visas upp.


Covidsituationen inför december

Publicerad 2021-11-30
Det första fallet av Covid-19 i Sverige bekräftades i januari 2020.
Vi befinner oss nu snart i december 2021 och pandemin har ännu inte släppt sitt grepp och inverkan på vår vardag.
I nuläget befinner vi oss i en situation där kommunen vill göra en påminnelse om att pandemin, tyvärr och trots allt, inte är över.

Sophämtning jul och nyår 2021/22

Publicerad 2021-11-29
Inkörning vid jul/nyår 2021/22
Dag Körs istället
Torsdag, 23 december Onsdag, 22 december
Julafton, 24 december Torsdag, 23 december
Torsdag, 30 december Onsdag, 29 december
Nyårsafton, 31 december Torsdag, 30 december
Trettondedag jul, 6 januari Onsdag, 5 januari

OBS! Tänk på att ställa ut kärlen kvällen innan tömningsdag
Om inte kärlet blivit tömt på utsatt dag, låt stå tills hämtning utförts.


Felaktigt utskickad påminnelse för renhållningsavgift

Publicerad 2021-11-25
På eftermiddagen 24/11 kom det till vår kännedom att alla originalfakturor för renhållningen inte har skickats ut.
Många har därför fått en påminnelse, men ingen originalfaktura för renhållningen.
Vi rekommenderar att ni betalar påminnelsen istället för originalfakturan.

Ny översiktsplan antagen

Publicerad 2021-11-18
Den 9 november antog kommunfullmäktige Dals-Eds kommuns nya översiktsplan. En översiktsplan är en långsiktig plan som visar hur vi ska använda våra mark- och vattenområden. Planen ligger till grund för framtida utveckling och tillsammans med kommunens utvecklingsplan ska den vägleda oss för att uppnå kommunens mål och vision.

Välkomna till ABC- Föräldraträffar vintern/våren 2022

Publicerad 2021-11-01
 • ABC- träffarna är till för alla med barn i åldrarna 3-12 år
 • En ny föräldragrupp startas upp under vintern 2022
  Vi träffas tisdagar kl. 16:30-19:00 den 1/2, 15/2, 1/3 och 15/3
 • Vi håller till i Familjecentralens lokal ”Piggelin” vid Edsgärdet
 • Det är gratis att delta och vi bjuder på fika

Marie är årets lärare i Dals-Ed

Publicerad 2021-10-25

Stort grattis till vår duktiga lärare Marie Andersson som blivit utsedd till “Årets lärare” i Dals-Eds kommun. Marie har även möjlighet att bli utsedd till “Årets lärare” under Lärargalan.


Avsiktsförklaring mellan Campus Dalsland och Högskolan Väst klar

Publicerad 2021-10-19
Dalslandskommunerna tillsammans med Årjängs kommun arbetar för bildandet av ett högskolecentrum i Dalsland. Ett viktigt steg mot förverkligandet togs i fredags då en avsiktsförklaring blev klar mellan Campus Dalsland och Högskolan Väst.

Äntligen börjar Norgetågen att rulla!

Publicerad 2021-10-15
Från måndag den 18 oktober rullar tågen åter på sträckan Oslo-Göteborg, och för att uppmärksamma detta kommer det i samband med första tågets ankomst på måndag den 18/10 kl 08.24, att hållas en träff i Ed mellan representanter för tågbolag Vy, Halden kommun och Dals-Eds kommun.

8 tomter till salu på vackra Le-området

Publicerad 2021-10-11
Nu släpper Dals-Eds kommun åtta tomter på vackra Le-området. Le-området ligger i anslutning till Eds båthamn i sydöstra delen av Stora Le. Med gångavstånd till centrum genom Skansen och Eds naturreservat har du nära till restauranger, café, handel och kollektivtrafik.

Mer mat från bygden i våra kommunala kök

Publicerad 2021-10-07
Under våren efterlyste Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelanda, Mellerud, Säffle och Åmåls kommuner småskaliga, lokala livsmedelsproducenter. Nu är upphandlingen klar och från och med juni 2022 kommer ett 80-tal närproducerade livsmedel att köpas in för upp till 12 miljoner kronor per år.

Fall Fest 2021

Publicerad 2021-10-04

Under höstlovet (30 okt - 7 nov) dekorerar vi torget och Freudentahlska Parken med höbalar, pumpor och ljus. Vi vill bjuda in till att må bra ute och njuta av höstens prakt.

Vi ser det som en bra möjlighet för föreningar och företag att göra reklam för kommunens rika utbud och samtidigt bidra till att skapa en trevlig atmosfär i centrum.


Tresticklans nationalpark 25 år!

Publicerad 2021-09-30
Lördag 9 oktober 2021 firar vi med pompa och ståt och en mängd aktiviteter för stora och små, att Tresticklans nationalpark fyller 25 år.

Information om Kivra till dig som har slamtömning via Ragn-Sells

Publicerad 2021-09-29
Vi har valt att tillsammans med vårt utskriftsföretag Idata börja använda oss av Kivra Privat gällande utskick av våra fakturor till privatpersoner. Detta gör vi för att minska miljöbelastning samt säkerställa leveransen av fakturor i högre utsträckning.
Det innebär att privatpersoner som anmält sig till Kivra kommer att få sina fakturor levererade dit.

Information om upptäckten av stenar i undertak på Fågelvägen och Haga förskola

Publicerad 2021-09-29
Dals-Eds kommun har anlitat Sven Johansson Bygg AB som totalentreprenör för byggnationen av våra förskolor Fågelvägen och Haga förskola. Byggnaderna är godkända vid slut- och garantibesiktningar.
Nu flera år senare efter färdigställandet har det av kommunal personal uppdagats att det legat betongplattor placerade ovanpå undertaket, troligen som någon form av tyngd för att hålla ner undertaksplattorna vid ventilationsgenomförningarna.

Årets stora insamlingsdagar för Världens Barn är här!

Publicerad 2021-09-27

Världens Barn är en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer och ett samarbete med 13 civilsamhälles­organisationer, SVT och Sveriges Radio P4. Kampanjen pågår hela året med kulmen i september/oktober. Riksinsamlingen är en förening med uppgiften att samordna de 13 civilsamhällesorganisationerna, regionsamordnare och ett stort antal skolor, föreningar, företag, kyrkor och tiotusentals engagerade i landets 290 kommuner.


Dalslandsmedaljen till Jonas och Eds Countryfest!

Publicerad 2021-09-15
Kommittén för Dalslandsmedaljen har i år fått in ett stort antal nomineringar och nu utsett två värdiga mottagare som gjort Dalsland framstående tjänster.
Mottagare av Dalslandsmedaljen 2021 är Dalslandsorkestern samt Jonas Månsson, Eds Countryfest.

Passa vidare till Fritidsbanken!

Publicerad 2021-09-07
Har du sport- eller friluftsutrustning som bara samlar damm i förrådet? Skänk prylarna till oss. Vi tar hand om dem och lånar ut gratis till alla som vill röra på sig.

Kulturveckan 2021

Publicerad 2021-09-06

Kulturveckan i Dals-Ed arrangeras nu för tionde året i rad. Dals-Ed har ett rikt kulturliv med föreningar, kulturskola, bibliotek, utställningar, biograf, flera museer med mera. Vi har gett kulturveckan namnet Kultur för alla. Vi hoppas att du hittar evenemang under veckan som engagerar dig och som du vill besöka.


Test av VMA (Hesa Fredrik) måndag 6/9 kl 15:00

Publicerad 2021-08-31
Den livsviktiga signalen signalen "Viktigt meddelande" kan vara ett livsavgörande hjälpmedel när människor ska varnas och informeras vid allvarliga händelser. Signalen kan till exempel utlösas vid bränder med stark rökutveckling, vid gasutsläpp, svåra oväder eller vid störningar i viktiga samhällsfunktioner. Signalen "Viktigt meddelande" testas fyra gånger om året via de varningsanläggningar som finns i de flesta städer och tätorter.

Avstängning av väg 928 vid Kolsäter under september

Publicerad 2021-08-27
Väg 928 i höjd med Kolsäter kommer att stängas av mellan 2021-09-01 och 2021-10-01 p.g.a. ett siktförbättringsarbete.
Räddningstjänst, ambulans etc. kan passera arbetsplatsen via en enskild väg som ligger i direkt anslutning till avstängningen.

Utdelning Hugo Berglunds donationsfond 2021

Publicerad 2021-08-27

Stiftelsen för Hugo Berglunds donationsfond har att årligen i enlighet med fondens statuter bevilja bidrag ur fondens avkastning till näringsidkare, ideella föreningar och privatpersoner inom Töftedals socken.
Ansökan ska vara Stiftelsen tillhanda senast den 30 september 2021.


Dags för Dals-Eds kommuns första HBTQI-vecka!

Publicerad 2021-08-25
Under hela v. 35 har Dals-Eds kommun HBTQI-vecka. Det gör vi för att vi vill visa HBTQI-personer vårt stöd och göra en insats för att förbättra kunskaper som kan leda till gott bemötande i vår kommun - både i kommunens verksamheter och bland allmänheten. Vi vet också att HBTQI-personer ofta flyttar från mindre orter och generellt drabbas av psykisk och fysisk ohälsa på grund av samhällets normer och det vill vi bidra till att förändra

Fritidsbanken i Dals-Ed är på gång!

Publicerad 2021-08-16
Dals-Eds kommun startar en Fritidsbank enligt konceptet Fritidsbanken Sverige. En Fritidsbank fungerar som ett bibliotek fast med sport- och friluftsartiklar som i huvudsak har skänkts av allmänheten. Här ska man kunna låna utrustning för en aktiv fritid. Utlåningstiden är 14 dagar och det är gratis för alla att låna.

Välkomna till ABC- Föräldraträffar hösten 2021

Publicerad 2021-08-10
Alla Barn i Centrum
 • ABC- träffarna är till för alla föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år.
  Tisdagar 14/9, 28/9, 12/10, 26/10 (dessa träffar är obligatoriska)
 • Sista anmälningsdag fredagen den 27 augusti. Först till kvarn…
 • Vi träffas i familjecentralens lokal ”Piggelin” på Edsgärdet.

Prova vår nya digitala tipspromenad!

Publicerad 2021-07-09
Nu kan du prova vår nya tipspromenad! Dals-Eds kommun och Edshus AB har tillsammans tagit fram en digital tipspromenad runt Timmertjärn.
- Nya frågor varje söndag klockan 08.00
- 15 frågor, både för vuxna och barn
- Rundan är 1 km lång

Dags att nominera till Dalslandsmedaljen 2021!

Publicerad 2021-07-01
Nu är dags att starta nomineringsarbetet inför utdelandet av Dalslandsmedaljen 2021. Dalslandsmedaljen har delats ut sedan 1960 och hittills har 105 medaljer delats ut. 
Nytt för i år är att kommittén i en första omgång kommer välja tre kandidater, av vilka en kommer att få motta Dalslandsmedaljen under festliga omständigheterna under hösten.

Ny aktivitetsrunda "Puls och styrka" på Tavlan

Publicerad 2021-07-01
Som en aktivitet i friluftslivets år har kommunen tillsammans med Eds SK placerat en aktivitetsrunda längs den nedre slingan av elljusspåret. Rundan är ca 1,5 km lång och längs den finns 12 skyltar med olika övningar som passar alla åldrar.


Skola – Näringslivssamverkan i Dals-Ed

Publicerad 2021-06-28
Vill Ni vara med och skapa goda möjligheter för Hagaskolans elever att göra kloka framtidsval?
Vill Ni ha möjlighet att påverka Dals-Eds elever att välja yrken där ni får täckt era framtida behov av kompetent arbetskraft?

Bokbussen på tur i Dals-Ed

Publicerad 2021-06-22

Tisdag 29/6 & 3/8
Bölevallen 10.00 - 12.00
Håbols badplats 14.00 - 16.00

Onsdag 30/6 & 4/8
Nössemark, lanthandeln 11.00 - 14.00


Sophämtning under midsommar 2021

Publicerad 2021-06-22

Observera att midsommarafton körs in torsdag 24/6!

Om inte kärlet blivit tömt på utsatt dag, LÅT STÅ tills tömning skett.
Tänk på att ställa ut kärlen kvällen INNAN ordinarie tömningsdag!


Upphandling: Småskaliga livsmedelsproducenter

Publicerad 2021-06-21
Vi vill sätta ytterligare fokus på närproducerad mat och bidra till en hållbar utveckling. Kommunerna Åmål, Säffle, Mellerud, Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors inbjuder tillsammans Er att lämna anbud på lilla livsmedelsupphandlingen.

Ny telefonbluff i kommunens namn

Publicerad 2021-06-18
Återigen har kommunen fått kännedom om bedrägliga telefonsamtal till privatpersoner där någon påstått sig utföra inspektion av fläktsystem på Dals-Eds kommuns uppdrag.
Dals-Eds kommun har inte gett något sådant uppdrag till något företag.

Fritidsbanken startar i Dals-Ed!

Publicerad 2021-06-11
Dals-Eds kommun förbereder just nu för att starta en Fritidsbank enligt konceptet Fritidsbanken Sverige. En Fritidsbank fungerar som ett bibliotek fast med sport- och friluftsartiklar som i huvudsak har skänkts av allmänheten. Här ska man kunna låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar och det är gratis för alla att låna.

Om den aktuella coronasituationen i Dals-Eds kommun - vecka 22

Publicerad 2021-06-11
Regionens statistik visar för den senaste veckan inga smittade i Dals-Ed men siffrorna är under vecka 21-22 osäkra på grund av försök till dataintrång i databasen för sammanställningen av fall i Sverige. Du kan läsa en utförlig rapport för vecka 21-22 från VGR här.
En nyhet från Norge är att man med vissa krav öppnar för dagsbesök till Sverige. Du kan läsa mer om det på norska regeringens webbplats

Om den aktuella coronasituationen i Dals-Eds kommun - vecka 21

Publicerad 2021-06-07
Regionens statistik visar för den senaste veckan inga smittade i Dals-Ed men siffrorna är denna vecka osäker på grund av försök till dataintrång i databasen för sammanställningen av fall i Sverige. Totalt har 310 personer bekräftats med covid-19 smitta under pandemin. Smittspridningen minskar i regionen och nationellt och vissa lättnader i restriktionerna genomförs från och med den 1 juni.

Test av VMA (Hesa Fredrik) måndag 7/6 kl 15:00

Publicerad 2021-06-07
Den livsviktiga signalen signalen "Viktigt meddelande" kan vara ett livsavgörande hjälpmedel när människor ska varnas och informeras vid allvarliga händelser. Signalen kan till exempel utlösas vid bränder med stark rökutveckling, vid gasutsläpp, svåra oväder eller vid störningar i viktiga samhällsfunktioner. Signalen "Viktigt meddelande" testas fyra gånger om året via de varningsanläggningar som finns i de flesta städer och tätorter.

Nationaldagsfirande, Dals-Eds kommun 6/6 2021 kl 11:00

Publicerad 2021-06-04
I år, liksom ifjol, gör covid-19 att vi firar nationaldagen digitalt. Kommunfullmäktiges ordförande Christina Virevik håller tal, och vi får se vackra bilder från vår kommun som allmänheten bidragit med, till tonerna av nationalsången i Jonas Månssons tappning.
Efter detta kan vi få ta del av livemusik tillsammans med Göteborgssymfonikerna.

Läsårsavslutning åk 9 Hagaskolan 10 juni 2021

Publicerad 2021-06-01
Varje elev får ha två anhöriga som möter upp vid utspringet. Utspringet sker på baksidan av skolan och medföljande hänvisas till angiven plats och håller avstånd till övriga.
Samhällets övriga restriktioner gäller även under skolavslutningen och man stannar hemma vid symtom, håller avstånd och undviker att bilda folksamlingar.


Om den aktuella coronasituationen i Dals-Eds kommun - vecka 20

Publicerad 2021-05-14
Regionens statistik visar för den senaste veckan en nedgång i antal smittade fall i kommunen, från 3 fall till 2 fall. Totalt har 307 personer bekräftats med covid-19 smitta under pandemin. Smittspridningen minskar något  i regionen (13%) och nationellt, och vissa lättnader i restriktionerna planeras till den 1 juni.

Telefonbedrägerier i kommunens namn

Publicerad 2021-05-19
Det har kommit till kommunens kännedom att någon har ringt upp kommuninnevånare och påstått sig göra bl.a. brandskyddsundersökningar på kommunens uppdrag.
Kommunen har inte gett något sådant uppdrag till något företag, och avser att polisanmäla tilltaget.

Var med och tyck om ny trädvårdsplan!

Publicerad 2021-05-19
Eds tätort har ett stort inslag av gröna områden och en närhet till eller utsikt över vatten. Det finns många åsikter om hur grönområdena borde skötas. Vissa tycker att träd på en plats stör, medan andra kommer med starka önskemål om bevarande samma träd.
Kommunen har därför en trädvårdsplan som beskriver naturvärdena i olika tätortsnära områden och vilka skötselåtgärder som krävs för att balansera olika intressen. Det är nu dags för en ny trädvårdsplan.

Kommunen vill ha bilder till nationaldagen

Publicerad 2021-05-11
Nationaldagen kommer även detta år att sändas digitalt. Kommunfullmäktiges ordförande Christina Virevik kommer att hålla tal och Jonas Månsson har lovat sjunga vår nationalsång.
Sedan vill vi denna gång även visa bilder från vår vackra kommun. Om du har fina bilder så vill vi gärna att du skickar in dem.

Livsviktiga snack-föreläsning med Suicide Zero

Publicerad 2021-05-05
Tillsammans med Suicide Zero bjuder Dalslands kommuner nu in föräldrar med barn i åldrarna 9-12 år till denna digitala föreläsning.
Livsviktiga snack är ett initiativ av Suicide Zero och en del i organisationens suicidpreventiva arbete.


Sommarsimskola 2021

Publicerad 2021-04-29
Platser och tid: Badplatsen vid Lilla Le i Ed  v 27 och 28 och badplatserna i Töftedal,  Nössemark och Håbol v 29 och 30.  Minst 3 anmälda deltagare på badplatsen.

Tips och råd från Konsumentverket i byggtider

Publicerad 2021-04-26
Varje år finns problem med hantverkstjänster med bland de allra vanligaste klagomålen till såväl Konsumentverket som kommunernas konsumentvägledare. Många problem bottnar i bristande kommunikation mellan beställare och utförare; man tror att man är överens men har olika bild av vad som ska göras och hur.

Två pågående detaljplaner ute för granskning

Publicerad 2021-04-26
Två pågående detaljplaner, ED 10:2 m.fl. (Toppen) samt ED 2:3 och del av ED 10:3 (Terrassparken med omgivning) ligger nu ute för granskning.
Granskningstiden går ut 16 maj 2021.

VUX EXPO - träffa oss digitalt!

Publicerad 2021-04-22
28 april och 5 maj

I vanliga fall brukar försöka besöka er för att presentera våra utbildningar för buss- och lastbilsförare. I år, med tanke på covid, får vi göra annorlunda.
Istället erbjuder vi intresserade att delta via länk vid två tillfällen. Vi kommer under denna tid att presentera utbildningen och svara på frågor om antagning och annat.
Uddevalla vuxenutbildning


Om den aktuella coronastiuationen i Dals-Eds kommun - vecka 15

Publicerad 2021-04-16
Regionens statistik visar för den senaste veckan en nedgång i antal smittade fall i kommunen, från 22 fall till 8 fall. Totalt har 274 personer bekräftats med covid-19 smitta under pandemin. Smittspridningen är dock fortsatt stor i regionen och nationellt med ett högt tryck på sjukvården så vi behöver fortsatt jobba på för att hålla i efterlevnaden av restriktionerna. Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 gäller fortsatt. De innebär att alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Majblomman Dals-Ed 2021

Publicerad 2021-04-16
I vår säljs digitala majblommor. Du bestämmer priset. Varenda krona bidrar till Majblommans arbete mot barnfattigdomen i Sverige. När du har swishat en gåva får du ladda ner din digitala majblomma!

Medborgarlöfte i Dals-Ed 2021

Publicerad 2021-04-14
Medborgarlöftet visar konkreta aktiviteter som Dals-Eds kommun och Polisen skall utföra i syfte att öka tryggheten och säkerheten i kommunen. Dessa löften utgår från resultaten av den medborgardialog som Dals-Eds kommun och polisen genomfört under hösten 2020.

Om den aktuella coronastiuationen i Dals-Eds kommun

Publicerad 2021-04-09
Med utgångspunkt från regionens statistik för den senaste veckan så har vi en fortsatt stor smittspridning i samhället och behöver fortsatta tänka lite extra mycket på att hålla avstånd, umgås med den närmaste kretsen och hitta aktiviteter som framförallt sker utomhus.

Bibliotek Dalsland nysatsar

Publicerad 2021-04-09
Bibliotek Dalsland fortsätter sin gemensamma satsning med uppsökande verksamhet och med att nå ut till de målgrupper som inte själva har möjlighet att ta sig till något bibliotek.

Digitalt öppet hus, Dalslands folkhögskola 14 april

Publicerad 2021-04-07
Onsdag 14/4 kl. 15–17
Välkommen på en digital informationsträff där du får veta mer om hur det är att studera på Dalslands folkhögskola och har möjlighet att ställa frågor till våra lärare.

Delta i Hela Sveriges friluftsdag 29 april!

Publicerad 2021-04-07
Dals-Eds kommun deltar i Friluftslivets år 2021 med olika teman varje månad. I april är temat Hela Sveriges friluftsdag och 29 april har utsetts till Hela Sveriges friluftsdag.

Kurs Näthandel 1

Publicerad 2021-04-06

Till våra handelsföretag eller till dig som vill starta nytt företag med en egen webbshop erbjuder vi kursen

”NÄTHANDEL 1”

Kursen Näthandel 1 ger dig grundläggande kunskaper om onlineförsäljning och hur du ska bedriva en verksamhet på Internet.


Påsklov i Dals-Eds kommun

Publicerad 2021-04-06
Vi har nu under en lång tid fått förhålla oss till de regler, rekommendationer och råd som ofta begränsar vår tillvaro, och vi kommer med hög sannolikhet att få fortsätta på detta vis även en tid framöver.
Många gånger kan en trötthet infinna sig kring alla de restriktioner och begränsningar som råder och vi vill med lite hälsningar under veckan, ge några exempel på aktiviteter som fortfarande är möjliga om fantasin och motivationen skulle tryta under ledigheten.


Kronprinsessparet har träffat kommunalrådet

Publicerad 2021-03-31
Kronprinsessparet har onsdagen den 31 mars haft samtal med kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun Martin Carling.
Samtalet genomfördes som ett videomöte och kretsade kring pandemins effekter för Dals-Eds kommun.

Sophämtning kommande helger vår 2021

Publicerad 2021-03-19

Under kommande helger 2021 kommer sopor att hämtas enligt följande schema:

Inkörning vid helgdagar våren 2021
Helgdag Körs istället
Långfredag 2/4 Torsdag 1/4
Annandag påsk 5/4 Tisdag 6/4
Kristi himmelsfärds dag 13/5 Onsdag 12/5
Midsommarafton 25/6 Torsdag 24/6

Om inte kärlet blivit tömt på utsatt dag, LÅT STÅ tills tömning skett.
Tänk på att ställa ut kärlen kvällen INNAN ordinarie tömningsdag!


Kan du tänka dig att sälja eller upplåta mark?

Publicerad 2021-03-18
Vi lever och verkar i en naturskön kommun med massor av skogar och sjöar. En fantastisk resurs som vi tänker vårda inför framtida generationer. Att vi kan bygga och bo nära naturen är viktigt för oss i Dals-Ed, men också att satsa på besöksnäringen inom ett hållbart perspektiv.

Så här lyckas du med ägarskiftet i ditt företag!

Publicerad 2021-03-09
Funderar du på vad du ska göra för att överlåta eller sälja verksamheten? Eller är du anställd och vill veta mer om hur medarbetare kan ta över en befintlig verksamhet? Ungefär 25 % procent av alla företag i Dalsland har ägare som är över 64 år. Dalslands näringsliv står inför en stor generationsväxling. Lyckade ägar- och generationsskiften är avgörande för både företag och anställda samt för företagsklimatet och välfärden i Dalsland. Det finns hjälp att få!

Angående vattenläcka idag vid Ängsvägen

Publicerad 2021-03-09
Kommunen har lagat en vattenläcka idag vid Ängsvägen. Vi spolar nu ut vatten i några brandposter för att få bort luft och eventuell missfärgning i vattnet.
Om det förekommer lite luftstötar eller missfärgat vatten när ni öppnar kranen så spola en stund tills luften är borta och vattnet är klart igen.

Årets Edare 2021

Publicerad 2021-03-03

Priset utdelas till enskild person/personer eller organisation för värdefulla insatser eller prestationer. Det kan vara kulturella eller idrottsliga prestationer. Det kan även handla om insatser eller prestationer inom andra områden, exempelvis i föreningslivet. Pristagaren/pristagarna skall vara folkbokförda i Dals-Eds kommun. Prissumman är 10.000 kr. Fokusnämnden utser pristagare.


Norge öppnar för arbetspendling 1 mars

Publicerad 2021-03-01
Dagpendlare från Sverige och Finland har varit i en särskilt svår situation efter att gränsen mot Norge i praktiken stängdes. Från och med måndagen den 1 mars kommer dagpendlare från Sverige och Finland återigen att kunna arbeta i Norge under en strikt test- och kontrollregim.

Test av VMA (Hesa Fredrik) måndag 1/3 kl 15:00

Publicerad 2021-03-01
Den livsviktiga signalen signalen "Viktigt meddelande" kan vara ett livsavgörande hjälpmedel när människor ska varnas och informeras vid allvarliga händelser. Signalen kan till exempel utlösas vid bränder med stark rökutveckling, vid gasutsläpp, svåra oväder eller vid störningar i viktiga samhällsfunktioner. Signalen "Viktigt meddelande" testas fyra gånger om året via de varningsanläggningar som finns i de flesta städer och tätorter.


Viktig info om busskort för gymnasieelever!

Publicerad 2021-02-23

Till dig som är gymnasieelev i Uddevalla/Trollhättan, Åmål, Bengtsfors och Melleruds gymnasieskolor
Byte av skolbiljetter/skolkort pga. Västtrafiks nya zonindelning
Västtrafik ändrade i november 2020 zonindelningen och i samband med detta ändras även deras biljettsortiment. Med anledning av detta kommer vi att byta era nuvarande skolkort mot det kort som benämns ”Zon C Skolkort 04-19”.
Ni lämnar in det gamla skolkortet i kommunens reception, där ni också kvitterar ut ert nya kort.
Elever i Uddevalla/Trollhättan, Bengtsfors och Mellerud kan hämta sina kort fr.o.m fredag 26 februari, Åmålselever fr.o.m måndag 1 mars.
Det är viktigt att korten hämtas snarast, då de gamla korten kommer att avaktiveras!


Småskalig livsmedelsproducent SÖKES

Publicerad 2021-02-22
För att bidra till en hållbar utveckling av det lokala näringslivet, klimatet och miljön så vill kommunerna i Dalsland och Säffle köpa mer närproducerad mat. Inför kommande upphandling av livsmedel med avtalsstart 1 maj 2022 söker vi därför passionerade småskaliga livsmedelsproducenter som vill nå ut till kommunens yngre och äldre matgäster. Förutom upphandling av större volymer så är vi även intresserade att handla av dig som har en mindre produktion med få leveranstillfällen.

Kommunens fakturor försenade

Publicerad 2021-02-17
På grund av ett tekniskt fel har fakturorna för januari 2021, som skulle skickats ut från kommunen i början av månaden blivit försenade. Förseningarna gäller fakturor inom äldreomsorgen och funktionsnedsättning.

Uppstart av Ungdomsforum

Publicerad 2021-02-12
Tycker du att det finns för lite att göra i Dals-Eds kommun?
Finns det något du vill förändra eller förbättra i vår kommun?
Några särskilda frågor du vill vara med och driva?
Då kan ungdomsforum vara något för dig!
Se en introduktionsvideo här!

Välkomna till ABC- Föräldraträffar våren 2021

Publicerad 2021-02-09
Alla Barn i Centrum

Vi hoppas på lättade restrektioner och mindre smittspridning senare i vår. Om läget fortsatt är ansträngt utifrån pandemin kommer vi hålla kursen utomhus.
ABC- träffarna är till för alla föräldrar till barn i åldrarna 3-12 år.
Måndagar 16.30 -19.00
12/4, 26/4, 10/5 och 24/5
• Sista anmälningsdag onsdag 31/3. Först till kvarn…
Vi träffas i familjecentralens lokal ”Piggelin” på Edsgärdet.
Det är gratis att delta och gratis kursmaterial. Vi bjuder på fika


Uppdaterade rutiner för besök på våra äldreboenden

Publicerad 2021-02-04
Vi avråder starkt från besök på på Korttidsenheten Hagalid, och eventuella besök där kan endast tas emot utomhus.
Den 15 februari öppnas en ny avdelning äldreboende på Hagalid Ängen.
Du kan ladda ner rutinerna för besök som pdf:er på den här sidan.

Arbetet startar med att bilda fiskevårdsområde i Stora Le

Publicerad 2021-02-01
Dals-Eds kommun utreder möjligheterna att kunna bilda Fiskevårdsområde i sjön Stora Le. Området gäller sjöns södra del från Dals-Ed upp till gränsen mot Värmland och Norge. Här finns även ett område som ingår i Bengtsfors kommun där vi hoppas att kommunerna kan samverka i processen.

Angående fallerande gatubelysning, Äng

Publicerad 2021-02-01
Ett kabelfel vid Södra Moränvägen är orsaken till att Bygdesmedsvägen, Gamla Edsbräckevägen, Sunnanvindsvägen och delar av Södra Moränvägen och Kung Rings stig, saknar gatubelysning. Felet lokaliserades i fredags och upptining av mark påbörjades idag 1 februari. Grävning startar troligtvis den 2 februari

Kulturveckan i Dals-Ed 10 år

Publicerad 2021-02-01

Till alla er som medverkade på Kulturveckan 2020 och för er som vill vara delaktiga 2021

Vi vill bjuda in er på räksmörgås från Smör & Socker som ni själva hämtar innan mötet, och uppger Kulturvecka 2021. Syftet med mötet är att diskutera vad som fungerade bra och vad som kan göras bättre och vilka nya idéer som finns inför kommande Kulturvecka 18 - 26 september, när det är 10-års jubileum.


Du tänker väl på issäkerheten?

Publicerad 2021-01-28
Det härliga vintervädret har skapat lockande isar för skridskoåkning, fiske, skidåkning, promenader och mycket annat. Men isarna kan vara förrädiska. På www.issakerhet.se kan du lära dig mer om hur du vistas tryggt på isen.

Campus Dalsland kan startas

Publicerad 2021-01-27
Dalslandskommunerna tillsammans med Årjängs kommun har ställt sig bakom ett förslag om ett högskolecampus i Dalsland. Behovet av att öka utbildningsnivån och tillgodose efterfrågan av personer med eftergymnasial utbildning ligger till grund för satsningen. Campus Dalsland kan bli en avgörande positiv faktor för den fortsatta utvecklingen i Dalsland och sydvästra Värmland.

Friluftslivets år 2021 - Luften är fri

Publicerad 2021-01-26
I Dals-Ed har vi vacker natur och goda förutsättningar för ett aktivt friluftsliv. År 2021 deltar Dals-Eds kommun i Friluftslivets år med förhoppningen att lyfta friluftslivet och att få fler personer att vara ute i naturen. Friluftslivets år vänder sig till alla invånare, men särskild målgrupp är barn åk 4-6, nya svenskar och beslutsfattare i kommunen.

janfebmarsaprilmajjunijuliaugsepoktnovTill toppen på sidanSidan uppdaterades 2023-01-03