Observera att du befinner dig i nyhetsarkivet, och att denna nyhet kan vara inaktuell!

Dags för Dals-Eds kommuns första HBTQI-vecka!

Publicerad 2021-08-25

Regnbågsflagga

Under hela v. 35 har Dals-Eds kommun HBTQI-vecka. Det gör vi för att vi vill visa HBTQI-personer vårt stöd och göra en insats för att förbättra kunskaper som kan leda till gott bemötande i vår kommun - både i kommunens verksamheter och bland allmänheten. Vi vet också att HBTQI-personer ofta flyttar från mindre orter och generellt drabbas av psykisk och fysisk ohälsa på grund av samhällets normer och det vill vi bidra till att förändra

I programmet för veckan kan du läsa om de inslag som allmänheten kan följa eller delta i. Förutom det gör vi även insatser i våra verksamheter, t ex kommer alla arbetsledare att få ett arbetsmaterial att använda på arbetsplatsträffar och SRHR-bussen att besöka även Utsikten. Veckan sker i samverkan med ABF, Västra Götalandsregionen och RFSL Sjuhärad och kan ses som starten på ett arbete med HBTQI-frågor som kommer att fortsätta även framöver.

Program HBTQI-veckan, v. 35

Mötesplats HBTQI på torget, måndag 30/8

 • SRHR-bussen finns på plats 11-18. De har drop-in för cellprovtagning, provtagning för könssjukdomar och graviditetstest. Utanför bussen finns en kondomeria där man kan få tips och råd om säkert sex och de delar ut prover av kondomer mm. Det blir HBTQI-quiz och målning av regnbågsnaglar. All personal i bussen är HBTQI-certifierad. Alla könstillhörigheter, åldrar och sexuella läggningar är välkomna.
 • Dalslands Foodtruck finns på torget 11-17 så du kan förena besök med lunch eller direkt efter jobbet/skolan. De serverar mat med råvaror från Dalsland.
 • Biblioteket skyltar upp med HBTQI-böcker på biblioteket hela veckan och har boktips på sociala medier måndag - torsdag.
  Fackförbundet Kommunal deltar med material om inkludering.
 • Dagcenter Viljan har försäljning av regnbågsprodukter i/utanför sin lokal.
 • Första hissandet av regnbågsflaggan kl 16:00 med kommunalråd Martin Carling och kommunchef Agneta Johansson som håller tal.

Föreläsning HBTQI

Måndag 30/8  18:30-20:00 bjuder Stina Nilss in till Stora Salen på Utvecklingscenter för en kreativ och informativ föreläsning om hbtqi* och mänskliga rättigheter.  Det blir genomgång av vad som är sexuell läggning och könsidentitet, samtal och kunskapspåfyllning kring normer och hbtqi-frågor. Föreläsningen kommer även att lyfta upp historiska nedslag och inspirera till hur vi alla kan arbeta bättre med mänskliga rättigheter och normmedvetenhet. Anmäl dig för att säkra en plats till linda.blomgren@dalsed.se eller telefon 0766-340259.

*hbtqi står för homosexualitet, bi- och pansexualitet, trans, queer och intersex.

Stina Nilss

Stina Nilss är aktivist och kulturarbetare, ideellt aktiv i många olika grupper och föreningar och ägnar sin tid till arbete med normer på olika sätt – inom landsbygdsrörelser och kring kultur, inom asylrättsrörelser och kring hbtqi, antirasism och asylrätt, inom konst och litteratur, kring rättigheter, rörelse, förändring.

Stina är ordförande för RFSL Sjuhärad och driver RFSL Newcomers Sjuhärad, är aktiv i nätverket queer*bygd, sitter i styrelsen för Molla Byalag, är aktiv i den litterära aktören Textival och har i tio år arbetat med ung konst och kultur i föreningen KulturUngdom.

Utställningar

 • ”Hjältar som inspirerar - idrott för alla kroppar” - i foajén, Bollhallen. Öppet för allmänheten tisdag 31/8  17:00-20:00. Elever och föreningar kan se utställningen i samband med sina bokade halltider.

  Förebilder är en källa till motivation och självförtroende, de hjälper dig att förstå vilken potential du har. Många könsuppdelade idrotter utestänger effektivt idrottare med transerfarenhet. Men trots det finns det människor som hittar sin inspiration, sin glädje och sitt engagemang i idrottandet. De går före sin tid och de inspirerar oss andra. Författaren Aleksa Lundberg och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har träffat fem hjältar som kommer att förändra vår nutid, vår framtid och vårt förhållande till idrotten.

 • “Ett queert här” - Ungdomsgården vid torget. Kan ses på ungdomsgårdens öppettider mån-tis 17:30-21:00 samt fredag 18:30-23:00.

  Vi vet att vi är många: vi arbetar inom vården, som chaufförer, med kultur, som journalister, på kommun, är arbetslösa. Vi studerar och läser kvällskurser, vi är konstnärer och idrottare. Vi bor i lägenheter, på gårdar, i stugor och i kollektiv. Vi känner att vi är trygga, och inte. Vi har uppehållstillstånd i Sverige, och inte. Vi tycker om alla årstider och alla veckodagar, eller inga. Vi är singlar, gifta, förälskade, älskare, har stora och små och olika familjer. Vi mår bra och vi mår dåligt, vi trivs och vi vantrivs. Vi kommer från jordens alla hörn, tycker om att resa, gillar att vara stilla och har ett hem där vi får vara oss, eller inte. Vi är hbtqia, vänner, aktivister. Vi är olika, vi är här, om oss vill vi berätta.

 • “Det har hänt” - nedslag i HBTQI-historien 1869-2020  - Utvecklingscenter . Uppsatt i fönster så att allmänheten kan se den utifrån.

  Vi rör oss på en tidlinje från 1869 till idag, genom världsdelar och bygder.. Vi presenterar lite av allt som skett och lite av det som fortfarande återstår att göra samt personer som spelat en viktig roll i kampen för lika rättigheter.

 • ”LGBT FREE ZONES PROJECT” – ABF:s mötesplats, Storgatan 30

  Bart Staszewski är aktivist, journalist och fotograf som de senaste åren fått stor uppmärksamhet för sina kampanjer och sitt arbete – tillsammans med många – för att stoppa utbredningen av homo- och transfobi i Polen. I LGBT Free Zones Project lyfts berättelser och bilder från platser i Polen som av politiken utropats som fria från hbtqi-ideologi. Möt personer som fått sitt liv klassat som icke existerande eller oönskat, och möt kampen mot det systematiserade hotet mot mänskliga rättigheter.

  Mötesplats ABF håller öppet i sin lokal mån, tis, ons 10:00-16:00. Då kan man få en guidad visning, info om studiecirklar mm.

Övrigt

 • Temainlägg varje dag på Dals-Eds kommuns facebooksida.
 • APT-material för att öka kunskapen om HBTQI kommer att distribueras till kommunens verksamheter. Finns företag och föreningar som vill ha det kan de höra av sig till linda.blomgren@dalsed.se
 • Digital tipspromenad “Walk with pride” runt Timmertjärn - öka din kunskap om HBTQI genom att gå tipspromenaden som du gör via QR-koder med hjälp av en smartphone. Du går när det passar dig.

Naturligtvis följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid 19.

Varmt välkomna!

Har du frågor kan du höra av dig till Linda Blomgren, folkhälsostrateg via mail till linda.blomgren@dalsed.se eller via telefon 0534-19259

Arrangörslogotyper