Observera att du befinner dig i nyhetsarkivet, och att denna nyhet kan vara inaktuell!

Dalslandsmedaljen till Jonas och Eds Countryfest!

Publicerad 2021-09-15

Kommittén för Dalslandsmedaljen har i år fått in ett stort antal nomineringar och nu utsett två värdiga mottagare som gjort Dalsland framstående tjänster.

Mottagare av Dalslandsmedaljen 2021 är Dalslandsorkestern samt Jonas Månsson, Eds Countryfest.

Jonas Månsson

Jonas MånssonFoto: Peter Jademyr

Jonas Månsson har byggt upp en återkommande musikfest som ger eko över hela Sverige och över gränserna till våra grannländer. Eds Countryfest lockar en stor publik som får möta de bästa artisterna inom country. Jonas har med stor kunskap och engagemang skapat Sveriges största countryfestival som på många sätt bidrar till samhälle, musikliv och företag i Dals-Eds kommun. Eds Countryfest sätter Dalsland på kartan och är ett arrangemang att räkna med framöver.

Dalslandsorkestern

DalslandsorkesternFoto: Sofia Petrén

Dalslandsorkestern har kommit att bli ett begrepp för unga stråkmusiker i Dalsland. I mer än 20 år har dalsländska ungdomar haft glädjen av att träffas över kommungränserna och spela en avancerad repertoar i stor orkester. Konserterna har blivit många och spännande samarbeten med professionella musiker har inspirerat till utveckling. Orkestern bildades 1999 på initiativ av engagerade musiklärare i samarbete med Kommunalförbundet Dalsland. Målet var att skapa en mötesplats för unga musikanter med ambitioner att utveckla sitt musicerande genom kvalificerad handledning och samarbete mellan kommunerna. Ett mål som uppnåtts med råge tack vare långvarigt och stort engagemang av Clas-Göran Jansson, David Norlin och Peter Söderlund.

Medaljerna delas ut under högtidliga former den 10 november på Kulturbruket i Mellerud i samband med programmet Musik förenar.

Dalslandsmedaljen har delats ut sedan 1960 och årets medaljörer har utsetts av en kommitté bestående av Annica Larsson Dalslands Konstförening, Gerhard Jansson Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund samt Morgan E. Andersson, Tobias Bernhardsson och Martin Carling för Dalslandskommunerna.

Den vackra medaljen har formgivits och tillverkats av konstnären Mathieu Pelletier. Den har ett klassiskt uttryck och förmedlar gediget hantverk och stämning från den dalsländska naturen.