Observera att du befinner dig i nyhetsarkivet, och att denna nyhet kan vara inaktuell!
Påsklov i Dals-Eds kommun
Publicerad 2021-04-06
Vi har nu under en lång tid fått förhålla oss till de regler, rekommendationer och råd som ofta begränsar vår tillvaro, och vi kommer med hög sannolikhet att få fortsätta på detta vis även en tid framöver.
Många gånger kan en trötthet infinna sig kring alla de restriktioner och begränsningar som råder och vi vill med lite hälsningar under veckan, ge några exempel på aktiviteter som fortfarande är möjliga om fantasin och motivationen skulle tryta under ledigheten.
- Friluftsliv I Ed har vi tillgång till en stor variation av utomhusaktiviteter. Vi har naturen nära och att vistas utomhus främjar såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Helt ärligt, varm choklad smakar väl aldrig så gott som utomhus? Ta med er termos, mackor (eller gå till ett ställe där ni kan grilla korv) och bestäm er för att luncha utomhus med naturen som sällskap!
- Ring en vän eller släkting Att träffa vänner eller släktingar som bor långt bort är svårt i tider som dessa. Men det behöver inte betyda att vi helt ska gå under jorden med vårt sociala liv. Ring den där släktingen du alltid har så trevligt med men sällan har tid att prata med, eller bestäm en lunch med en vän över Skype. Se situationen som ett tillfälle att faktiskt ha tid att ringa till dina nära, snarare än som en begränsning till att umgås. Man ångrar aldrig ett samtal med en vän!
- Påskpyssla En självklarhet av alla saker att göra på påsklovet! Blås ur ägg och måla med vattenfärger eller tuschpennor. Det går att göra mycket pyssel med saker du har hemma. Gör en hare av en gammal toalettrulle!
- Baka. Passa på att baka eller laga godsaker för hela familjen, kanske hemgjord blåbärssoppa, mjukt tunnbröd i stekpanna, energibollar eller kanske bananpankakor.
- Odla och så frön Passa på att så eller plantera under påsklovet med barnen. Varför inte odla krasse i äggskal som barnen kan få sköta om under lovet?
- Gosedjursjakt. Samla hemmets alla mjuka och luddiga kompisar och gå på gosedjursjakt. Göm de sedan runt om i huset och låt barnen leta. Behövs ledtrådar är det ett smart sätt att öva på prepositioner som “Nallen är bakom soffan någonstans”. Kanske går det på tid? Eller så får de poäng för varje upphittat gosedjur?
- Inomhuspicknick. Bygg en koja eller grotta tillsammans genom att hänga en filt eller ett lakan över två fåtöljer eller soffor ni skjutit samman. Bulla upp med filtar och kuddar och ta med er varm choklad, bullar eller varför inte en smaskig smoothie. Garanterat vardagsglädje hos barnen, istället för en vanlig mellanmålsstund.
- Gör en fotoutflykt Gör en fotoutflykt och upptäck delar av kommunensom du kanske inte gjort tidigare. Det finns många fantastiska platser som lämpar sig att fästa kameralinsen på. Tagga bilderna med #Dalsedskommun så kan fler ta del av din utflykt.
- Gissa saken. Denna lek kräver en stor dos av fantasi, men även lite mod. Hämta olika saker från hemmet med olika form och struktur. Lägg en av sakerna i en tygpåse och be barnet känna på det och berätta hur de känns och vad det är.
- Charader. Lek och låt ditt barn samtidigt träna på fantasi och ordförråd. Skriv ner verb, djur eller något annat lätt på lappar. Låt barnet dra ett kort och agera vad som står för de andra, utan att använda ljud. Är barnen för små för att kunna läsa, rita figurer istället. En rolig lek för hela familjen!
- Hinderbana i parken/trädgården. Gå till er favoritpark eller ut i trädgården och utse den till tävlingsarena. Bestäm en “bana” i parken och ta sen tid på vem som klarar av att ta sig igenom den snabbast.
- Planera en hemmadejt Om du har en partner (eller kanske en skön inneboende) så är en karantän ett utmärkt tillfälle att satsa på hemmadejter. Laga en spännande rätt tillsammans och se en långfilm. Det kanske blir er nya grej?
- Lek med såpbubblor. Såväl stora som små kan bli trollbundna av såpbubblor. Ta med er köpa såpbubblor ut, eller gör egen genom att blanda 1/2 deciliter diskmedel, 1 tesked socker eller florsocker och 1/2 deciliter glycerol (finns på apotek). Blanda ut med 2-5 deciliter vatten och bubbla loss!
- Bygg en koja. Kojbyggen är ju (tack och lov) inte bara reserverade till soffan och barnrummet.Samla stora grenar och bygga en koja i närmsta skogsdunge. Hjälp till med ett knyta rep om det behövs för att få till den ultimata påsklovskojan!
- Gör ditt eget hemmaspa Ta tillfället i akt och slå upp ditt alldeles egna spa hemma. Skrubba kroppen, lägg en ansiktsmask och meditera en stund. Duka upp med en kopp te, tänd några doftljus och sätt på lite lugnande musik
- Fågelskåda. Bli fågelskådare för en dag! Gör research innan, tillsammans med barnen, där ni googlar på ett antal vanliga fågelarter för att ta reda på deras kännetecken. Skriv ut bilder och fäst i ett block som ni sen tar med er ut på er spaning!
- Lek Fångarna på fortet Gör om vardagsrummet eller trädgården till fångarna på fortet och häng upp gamla nycklar som barnen får utföra olika uppdrag för att få. Sätt på ett gammalt avsnitt av Fångarna på fortet för inspiration. Gör olika byttor med lock på där barnen får stoppa ner sina händer med förbundna ögon och leta nycklar. Kokt spagetti i kallvatten kan lätt misstas för slemmiga ormar.
- Gå på skattjakt Oavsett om du väljer att stoppa ner godis, leksaker eller ett klädesplagg i påskägget till ditt eller dina barn, är det roligt med en aktivitet kring ägget. Bygg upp en stämning genom att prata om påskharen i förväg och säg sen att påskharen har gömt äggen. Gör en karta och sen får barnen gå på skattjakt. Om det inte regnar är det här en perfekt aktivitet att göra utomhus.
- Vårbingo Något man verkligen borde ta till vara på under påsklovet är såklart vårvädret. De allra flesta barn tycker om att hitta på spännande upptåg istället för att kanske bara ta en vanlig promenad. Hämta en bingo-bricka här eller gör en egen där du och barnen ska leta efter vårtecken. Tussilago, gröna blad, en citronfjäril eller gammalt skräp som tittat fram under snön är några vårtecken du kan ha med i ert bingo..