Observera att du befinner dig i nyhetsarkivet, och att denna nyhet kan vara inaktuell!

Invigning av Hallevägen

Publicerad 2023-05-05
Halleleden invigning Halleleden invigning Halleleden invigning Halleleden invigning Halleleden invigning Halleleden invigning

Vid invigningen i Rävmarken den 4 maj invigningstalade bland annat Conny Olsson från Rävmarkens byalag om motståndsmännens kamp under andra världskriget, Einar Skontorp från Tistedalens friluftslag som drivit projektet med den nya leden och avslutningsvis klippte Christina Virevik, kommunfullmäktiges ordförande, bandet och förkunnade den nya leden invigd.

Efter invigningen i Rävmarken startade en delegation av svenska och norska vandrare en två dagarstur längs leden till Halden där en invigning sker på norsk sida den 6 maj.

Den nya vandringsleden Hallevägen följer den gamla handelsvägen och tillhör de historiska rutterna i Norge. Vandringsleden sträcker sig från Rävmarken till entrén vid Tresticklan, genom nationalparken och vidare in i Norge mot målet Halden.

Det finns flera gamla handelsrutter som går till Halden och Hallevägen är en av dessa. Den användes av folk från bygderna på västsidan av Stora Le i Dalsland. Folk från Bomarken, Rävmarken och Knipan reste denna 4 mil långa väg till Halden för att köpa och sälja sina varor. De hade med sig jordbruksprodukter som korn, kött och fläsk och köpte gärna tobak, sill och salt. En stadstur tog ofta flera dagar. Det var vanligt att man fick övernatta hos köpmännen i Halden. Den här trafiken var speciellt stor i unionstiden från 1814 till 1905.