Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på denna webbplats accepterar du cookies.

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

OBS! Detta är ett nyhetsarkiv och informationen kan därför vara inaktuell.

Hjärtstartare utomhus

Publicerad 13 juni 2023
Uppdaterad 12 september 2023
Hjärtstartare

På bilden ser ni Per Sandström, stf räddningschef samt Per Andreasson och Linda Olsson, förslagsställare.

Ett förslag från medborgare kring hjärtstartare utomhus har nu blivit verklighet. Den första hjärtstartaren att monteras utomhus finns på plats utanför kommunhusets entré. Ytterligare en hjärtstartare kommer att komma på plats utanför bollhallen.

“Vi kan inte räkna med att vi har en ambulans på plats inom 5 minuter, vilket gör att vi måste hjälpas åt att bidra till en första insats innan professionell personal kan ta över” säger Per och Linda som kommit med förslaget. De hoppas på fler initiativ till att tillgängliggöra hjärtstartare, att fler ska utbilda sig inom hjärt-lungräddning (HLR) och att fler personer ska anmäla sig som SMS-livräddare.

SMS-livräddare är frivilliga som utbildats inom HLR och anmält sig till en app som involverar medborgarna i en kedja så att man tillsammans kan rädda liv i väntan på ambulans. En viktig förutsättning för SMS-livräddarna är att man vet var närmaste hjärtstartare finns, så alla som har en hjärtstartare uppmanas att registrera dessa i registret.

På HLR-rådets hemsida kan ni läsa mer om utbildningar: https://www.hlr.nu/

På SMS-livräddarnas hemsida kan ni läsa mer om vad det innebär att bli SMS-livräddare: https://www.smslivraddare.se/

I hjärtstartarregistret kan ni se var det finns hjärtstartare samt registrera era hjärtstartare: https://www.hjartstartarregistret.se/