Eds marknad

Vår och höst är det marknad i Ed och då är det folkfest. Trafiken genom centrum stängs av och hela samhället fylls med köpsugna människor. Hit kommer cirka 300 knallar från hela Sverige och besökarantalet är minst femtontusen personer.

Marknaden är en tradition som, med undantag för coronapandemin, pågått i modern tid oavbrutet sedan den 8 oktober 1949. Ed var mycket tidigt ett handelscentrum, redan 1802 ordnades marknader och dessa pågick ända fram till 1906. Därefter upphörde marknaderna helt.

1948 beslutade Dals-Eds kommun att återuppta marknadstraditionen. Eds marknad fick snart rykte om sig att vara välbesökt och har växt enormt sedan den återupptogs. Den är idag en av Västsveriges största marknader, en stor folkfest där man kan fynda bland erbjudanden från både knallarna och ortens köpmän, köpa lotter, äta god mat och dricka kaffe. För barnen finns ponnyridning och mycket annat kul.

Marknaden har också stor social betydelse. Det är där man möter gamla bekanta – en helg då många med sina rötter i Ed återvänder hem.

Datum för årets marknader är lördag 29 april 2023 och lördag 23 september 2023.

För information om marknaderna:

Carl-Johan Wallström
Administratör
E-post: carl-johan.wallstrom@dalsed.se
Telefon: 0534-190 11

Sidan uppdaterades 25 september 2023