Hoppa till innehållet

Dals-Ed - en pärla bland 400 sjöar!

Dals-Eds kommun är möjligheternas kommun, vildmarkens kommun, näringslivets kommun och framför allt - människornas kommun. Med en yta på 730 km² och en befolkning på knappt 4 800 invånare har alla gott om plats och det finns rum för fler.

I Dals-Ed slipper du stress och bilköer. Här har vi tid och kraft att bry oss om varandra. Det präglar också vårt näringsliv. Företag, köpmän, kommun och myndigheter samverkar för att hitta så bra lösningar som möjligt.

Vi erbjuder en miljö med ren luft, rent vatten och rena marker. Här finns en magnifik och orörd natur. Dals-Ed kan erbjuda tystnad - en verklig bristvara för många människor. Kommunens ca 400 sjöar kan också inbjuda till fiske, bad, kanoting och båtfärder.

Tätort och kommundelar

I Dals-Eds kommun finns endast en tätort - Ed. Utöver tätorten finns fem kommundelar - Gesäter, Nössemark, Rölanda, Håbol och Töftedal - som tidigare var egna kommuner men som 1952 infogades i det som idag är Dals-Eds kommun.

Läs mer om kommunens tillkomst och historia

Historik

På landremsan mellan Stora och Lilla Lee bosatte sig människorna redan under järnåldern. Karl XII, den svenske krigarkonungen, tågade från Dals-Ed till Fredrikstens fästning i Halden. Ett fälttåg som skulle komma att bli hans sista. 

Selma Lagerlöf beskrev efter ett besök i Dals-Ed, bygden på följande sätt:

"...där fanns så fullt av sjöar, att land gick mellan dem som långa högkulliga bankar. Det tycktes finnas något i luften eller vattnet, som höll kvar solljuset, också sedan solen gått ner bakom åsarna ..."

Kontakt

Du är varmt välkommen att kontakta Dals-Eds kommun, om du vill veta mer om alla möjligheter som bjuds.
Dals-Eds kommun
Box 31
668 21 ED
tel. 0534-19000, fax. 0534-10550
e-post: kommun@dalsed.se

Dalsl-Ed kollage


Sidan uppdaterades 2020-11-05

Synpunkter på hemsidan

Glöm inte att kryssa i rutan ovan innan du klickar på "Skicka" (skydd mot spamrobotar)