Frivilligverksamhet
Vill du ge av dig själv och din tid?
Vill du ge av dig själv och din tid? Att vara frivillig innebär att hjälpa andra och att bjuda på sin tid och sitt engagemang. Samtidigt som du ger får du mycket tillbaka. Att vara aktiv som frivillig kan vara ett sätt att utveckla eller använda dina kunskaper, odla dina intressen och knyta nya kontakter.
Varför behövs frivilliga?
Många äldre lider av ofrivillig ensamhet och isolering. Många barn och unga behöver fler vuxenkontakter och alla är vi betjänta av att få lite extra guldkant på vardagen. Därför välkomnas alla som vill vara med och göra en insats.
Vad kan du bidra med som frivillig?
Kanske kan du gå med på promenad eller olika aktiviteter som teater eller bio? Du kanske kan bidra med högläsning för olika åldrar, hundpromenader eller enklare trädgårdsarbete? Om du vill kan du bli kafévärd på något av våra äldreboenden. Vad sägs om att baka våfflor till seniorerna? Eller vill du hjälpa barn och ungdomar? Kanske med läxläsning, eller odla trädgård med förskolebarn. Eller ordna rastverksamhet på en skola? Du kanske är kulturintresserad och vill hjälpa till som arrangemangsvärd och ta hand om publik eller artister? Är du en hejare på korsord och vill vara korsordsvärd? Eller vara samtalsvärd vid caféer? Uppdragen kan se mycket olika ut och kan variera från engångsinsatser till sådana som pågår regelbundet flera gånger i veckan. Omfattning och innehåll bestäms av behoven och hur mycket tid du har att dela med dig av.
Hur går det till?
När du blir frivillig görs en skriftlig överenskommelse och du får utbildning i vad uppdraget innebär. Varje gång du börjar ett nytt uppdrag får du en introduktion. Frivilligarbetet ger ingen ekonomisk ersättning, men du är försäkrad ifall något skulle hända. När du har varit frivillig i minst ett halvår får du ett intyg som du kan lägga bland dina meriter.
Frivilliga ska inte ersätta arbete av utbildad och avlönad personal. Grunden är att frivilliga ger mottagarna och sig själv ett mervärde.