Sorteringsguide

Så här sorterar vi hushållssopor - informationsfolder hushåll

Informationsfolder till företag och verksamheter om avfall

"Sortera rätt" på sopor.nu

Matavfall lägger du i det bruna kärlet

Brunt sopkärl

Du ska enbart lägga matavfall i det bruna kärlet. Alltså inga glasspinnar eller plast på gurksnutten i matavfallspåsen. Du kan använda vanliga plastpåsar men du ska inte lägga plast i matavfallet som du lägger i påsen. På anläggningen som tar emot matavfallet sorteras påsen som det kommer i till brännbart och innehållet i påsen till en rötgaskammare. Om produktionen av biogas ska fungera måste det vara enbart matavfall i matavfallspåsen. Var noga med att knyta dubbelknut på plastpåsarna!

Restavfall lägger du i det gröna kärlet

Grönt sopkärl

I det gröna kärlet lägger du det som blir över när du har sorterat ut förpackningar av plast, glas, metall och papper samt tidningar och matavfall. Knyt dubbelknut på plastpåsen. Det som inte går att lägga i en plastpåse lämnar du på ÅVC, återvinningscentral.

Förpackningar av glas, plast, papper och metall + tidningar

Olika sorters förpackningar

Det är kommunen som ansvarar för insamlingen av förpackningar och tidningar. Därför ska inget annat lämnas i återvinningsstationen. Lägg inte heller kuvert i återvinningsstationens tidningsinsamling, dem lägger du i stället i restavfallet i det gröna kärlet.

Återvinningsstationer:

Ed:

Mitt emot Gröne Backe campingplats, Södra Moränvägen 63 och vid Karlssons varuhus parkeringsplats, Industrigatan 8.

Nössemark:

Adress Rörviken 185.

Farligt avfall

Olika exempel på farligt avfall

Farligt avfall kan även lämnas kostnadsfritt på miljöstationen. T.ex. oljor, lösningsmedel, färg, bilbatterier med mera.

Miljöstation:

Onsöns ÅVC.
Hos ÅVC kan du även lämna möbler, uttjänta vitvaror, elektronik, kläder, plast, överblivet eller gammalt byggmaterial samt trädgårdsavfall. Du kan också lämna asbest, järn, porslin och impregnerat trä hos ÅVC.

Läkemedel

Olika exempel på läkemedel

Läkemedel är också farligt avfall, men det lämnar du på Apotek Hjärtat, Magasinsgatan 10 i Dals-Ed. De tillhandahåller även kanylburkar.

Sidan uppdaterades 21 februari 2024