Ny Socialtjänstlag 2025

Den 1 juli 2025 trädde en ny socialtjänstlag i kraft. Lagen ersätter den gamla lagen och ger socialtjänsten i Sverige bättre förutsättningar att möta dagens krav och behov av stöd. Med den nya lagen ska socialtjänsten bli mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad än idag.

Varför en ny lag för socialtjänsten?

Samhället förändras och för att möta dagens utmaningar bättre behöver lagen som styr socialtjänsten förändras. Digital teknik, till exempel, gör det möjligt att jobba på nya sätt. Förutom att socialtjänsten med den nya lagen ska jobba mer förebyggande och vara mer tillgänglig och kunskapsbaserad införs också krav på att socialtjänsten ska arbeta för att motverka brottslighet bland barn och unga. Nya socialtjänstlagen stärker också barns rättigheter och tar mer hänsyn till vad som är bäst för barnet.

Vad betyder det för dig som får stöd?

Förändringarna görs successivt. I början kommer du som har stöd från socialtjänsten inte märka så stor skillnad. Men längre fram ska det bli enklare att få hjälp.

Om du har ekonomiskt bistånd kommer du inte att märka någon direkt förändring. Reglerna för om du har rätt till stöd och hur mycket du kan få är samma som tidigare. Det som ändras är namnen på vissa lagparagrafer i besluten.

Fem viktiga delar i den nya lagen

Regeringen har pekat ut fem saker som är extra viktiga i den nya lagen. Dessa ska påverka hur socialtjänsten arbetar i framtiden:

  • Jobba i förebyggande syfte
    Socialtjänsten ska hjälpa till tidigt – innan problemen hinner bli stora.

  • Lätt att få kontakt
    Det ska vara enkelt att nå socialtjänsten och förstå vilken hjälp som finns.

  • Planera tillsammans
    Socialtjänsten ska samarbeta med andra, både inom kommunen och utanför, för att ge ett bra stöd.

  • Bygga på kunskap
    Arbetet ska bygga på forskning och erfarenhet, så att hjälpen blir så bra som möjligt.

  • Viss hjälp utan prövning
    Vissa insatser ska kunna ges direkt, utan att socialtjänsten först behöver utreda dina behov.

De här fem delarna är vägledande för all verksamhet enligt den nya socialtjänstlagen och kommer allteftersom att integreras i socialtjänstens dagliga arbete.

Sidan uppdaterades 3 juli 2025