Friluftslivets år 2021 - april

Månadens tema: Hela Sveriges friluftsdag

Människor utomhus

Delta i hela Sveriges friluftsdag!

Dals-Eds kommun deltar i Friluftslivets år 2021 med olika teman varje månad. I april är temat Hela Sveriges friluftsdag och 29 april har utsetts till Hela Sveriges friluftsdag.

Hela Sverige behöver en friluftsdag! Allt fler människor mår dåligt både fysiskt och psykiskt, kanske särskilt nu under pandemin. Sjukskrivningstalen har ökat de senaste åren och den vanligaste orsaken till sjukskrivning är idag stress. Det finns också många som behöver en introduktion till friluftslivet. Friluftsliv är ett sätt för landets arbetsgivare att skapa en attraktiv arbetsplats och visa sina medarbetare en väg att minska stressnivåer och hitta ett enkelt sätt att röra sig.  

Förhoppningen är att många arbetsplatser deltar i eller arrangerar aktiviteter för sina anställda på Hela Sveriges Friluftsdag den 29 april, eller att de erbjuder de anställda en friluftsdag andra dagar på året – det är inte datumet som är det viktiga, utan att få igång friluftsdagar generellt.   

Detta är även ett bra tillfälle att ha friluftsdag i skolan. Det är en möjlighet för alla barn att prova friluftslivet och se att rörelse kan vara mer än tävling och prestation. Det handlar också om kopplingen och förståelsen till naturen, att må bra och ha roligt.

Även föreningslivet är en bra plattform för att ha en friluftsdag - kanske kopplat till den verksamhet man bedriver och en friluftsdag kan vara ett bra tillfälle att hitta nya medlemmar.

Nu under pandemin får man naturligtvis se till att arrangera ev. aktiviteter på ett tryggt och smittsäkert sätt. Inspiration finner du här

Visa gärna hur ni bidrar till Hela Sveriges Friluftsdag genom att lägga upp ett foto i sociala medier och tagga #visitdalsed och #sverigesfriluftsdag. Ni kan också mejla oss era planer innan så att vi kan marknadsföra er och ert bidrag i våra kanaler. 

Mer information om Friluftslivets år hittar ni här.

Evenemang i april

Sidan uppdaterades 29 maj 2023